Uyarı levhası olmadan radar ile hız denetimi yapılacak

Emniyet Genel Müdürlüğü, bayram tatilinde hız ihlalinden kaynaklı trafik kazalarının önüne geçebilmek için uyarı levhası konulmadan radar ile hız denetimi gerçekleştirecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ağustos 2013 17:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü, bayram tatilinde hız ihlalinden kaynaklı trafik kazalarının önüne geçebilmek için, özellikle ana yollarda, uyarı levhası konulmadan radar ile hız denetimi gerçekleştirecek. Trafik polislerinin yanı sıra genel hizmet sınıfından polisler de trafikte kural ihlallerine karşı bayram tatili süresince daha hassas davranarak, sadece trafik polisleri değil, tüm polisler tespit ettikleri ihlallere ilişkin ceza tutanağı düzenleyecek.

Bayram tatilinin başlamasıyla, yollardaki trafik yoğunluğu arttı. Emniyet Genel Müdürlüğü de özellikle bayram tatilinde artan trafik kazalarının önüne geçmek için yoğun mesai harcıyor.

Tatil boyunca, görevi başında kalacak 17 bin 500 polis, tüm güzergahlarda trafik önlemleri alacak, bazı yollar havadan helikopterle denetlenecek. Trafik birimlerinde büro hizmetlerinde görevli tüm personel, trafiğin tanzimi ve denetimi ile görevli ekiplere takviye olarak hizmet verecek ve bu sayede ekip sayısı arttırılarak önemli kavşak, geçit ve güzergahlarda sabit ekipler konuşlandırılacak.

-Gizli hız denetimi

Trafik polisleri, bayram tatilinde hız ihlalinden kaynaklı trafik kazalarının önüne geçebilmek için uyarı levhası konulmadan radar ile hız denetimi gerçekleştirecek. Ekipler, yaklaşık 500 video kameralı radar ile önceden hiçbir uyarı tabelası koymadan tüm yollarda hız denetimi yapacaklar.

Trafik polislerinin yanı sıra genel hizmet sınıfından polisler de trafikte kural ihlallerine karşı bayram tatili süresince daha hassas davranarak, sadece trafik polisleri değil, tüm polisler tespit ettikleri ihlallere ilişkin ceza tutanağı düzenleyecek.

Ana yollardaki Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü veya istasyon amirliklerinde, trafik kazası sonucu kapanan yolun en kısa sürede açılabilmesi amacıyla çekici ve kurtarıcı hazır bekletilecek.

-Aşırı hız ve hatalı sollama

Bayram tatillerinde meydana gelen kazaların önemli bölümünün hız ihlali, hatalı sollama, yakın takip, yorgunluk, çalışma ve dinlenme süresinin ihlali gibi nedenlerden kaynaklandığı belirtilen genel müdürlük, polislerden bu ihlallerin önlenmesine yönelik denetimlere ağırlık vermeleri istendi.

Buna göre, radarlı hız tespit ekipleri, başta otoyollar ve bölünmüş karayolları olmak üzere hız ihlalleri ve kazaların yoğunlaştığı yer ve yol kesimleri ile saat dilimlerinde seyir halinde denetimlerini sürdürecek. Araç durdurmanın mümkün olmadığı veya risk oluşturduğu durumlarda denetimler çevirme ekibi bulundurmaksızın ihlalde bulunan araçların tescil plakasına göre ceza uygulamak suretiyle gerçekleştirilecek.

Özellikle sabaha karşı uykusuzluk ve yorgunluğuk belirtilerinin arttığı ve doğu istikametine gidişlerde güneşin de etkisiyle sürücülerin olumsuz etkilendiği 04.30-06.30 saatleri, batı istikametlerinde ise akşam üzeri 18.00-20.00 arasında uzak yerlerden geldiği anlaşılan araç sürücülerinin denetim noktalarında kısa süreli araçtan inmeleri istenecek.

Denetimlerde yorgunluğu, uykusuzluğu veya süre ihlali tespit edilen sürücülere, trafik kuruluşlarında dinlenebilecekleri söylenecek. Çalışma ve dinlenme sürelerini ihlal eden ticari araç sürücülerinin taşıt kullanmalarına müsaade edilmeyecek.

-Sivil ihbarlı denetimler

Trafik yoğunluğunun arttığı yollarda gerek görülmesi halinde ağır tonajlı araçlar, trafik normale dönünceye kadar uygun yerlerde kısa süreli bekletilecekler.

Trafik denetim hizmetlerinde görevli ekip ve personelin bir kısmı "sivil ihbarlı denetimlerde" görevlendirilecek.

Kent Güvenliği Yönetim Sistemi (KGYS) ile Trafik Elekronik Denetleme Sistemi (TEDES) kurulu bulunan illerde, bu sistemler bayram tatili süresince aktif olarak kullanılacak ve bu birimlerde yeteri kadar personel bulundurulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber